keskiviikko 5. marraskuuta 2014

"ylhäällä" ja "alhaalla"

Koulukirjoissa sanotaan, että silmän verkkokalvolla kuva ympäristöstä on ylösalaisin, mutta että aivot kääntävät kuvan oikeinpäin. Mutta mitä yleensä tarkoittaa, että kuva (näkökenttä) on jotenkin päin? Mitä tarkoittaa "ylhäällä", "alhaalla", "vasemmalla" tai "oikealla"? Miten "ylhäällä" (tai "ylempänä") oleva eroaa "alhaalla" (tai "alempana") olevasta?
   Äkkiseltään tuntuisi ehkä, että kaikki suunnat ovat "samanarvoisia" -- että eri suunnilla ei ole mitään (laatu)eroa, joka antaisi aiheen eri nimiin. Kuitenkin erotamme jatkuvasti eri suunnat toisistaan. Miksi meillä on eri nimet eri suunnille? Jälleen: millä tavalla "ylempänä" oleminen eroaa "alempana" olemisesta? (Lapsuudenkokemusteni perusteella uskon, että ylä- ja alasuunnan erottaminen edeltää vasermman ja oikean erottamista.)
   Ehdotan: "alhaalla" tarkoittaa suuntaa, jossa katseemme on levätessään; "ylhäällä" tarkoittaa suuntaa, johon joudumme aktiivisesti liikuttamaan katsettamme. Katseeni liikkuu luonnostaan alhaalta ylös -- toki myös sivusuunnassa, mutta "ylhäällä" on katseen leposuunnalle vastakkainen suunta. (Vasemman ja oikean opin muistaakseni erottamaan vasta lukemaan oppiessani -- erityisesti oppiessani erottamaan toisistaan p:n ja q:n sekä b:n ja d:n.)

   Väitän siis: "alhaalla" on suunta, josta aloitamme ympäristön objektien katselun. Jos näin on, suunnan kokemukselle on samantekevää, miten päin kuva on verkkokalvolla.

Yhteydenotot (sms): 044-282 2525 (en osaa avata blogin kommenttilaatikkoa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti