Arkipuheessa ja psykoanalyyttisessa puheessa sanotaan toisinaan, että jotakin energiaa (lähinnä "seksuaalista energiaa") on mahdollista muuntaa toisenlaiseksi toimintaenergiaksi eli suunnata toisenlaiseen toimintaan (sublimaatio). Itse väitän, että tämä on loogisesti mahdotonta - tai ainakin epäuskottavaa.
Inhimillisellä energialla tarkoitetaan* jotakin, mikä aikaansaa jonkin toiminnan** (liikkeen, ajattelun) - tai mahdollisesti toiminnon (epileptisen kouristuksen, "kutsumattoman" mielikuvan synnyn).***
Energiaa voidaan väittää olevan vain jos toiminta/toiminto tapahtuu. On joko energiaa ja toiminto - tai ei toimintoa eikä energiaa. Ei voi olla energiaa, jonka purkautumissuunnan voi valita. (Otsikon selventämiseksi: kaikki energia "purkautuu" väistämättä, mutta sitä ei voi "purkaa" l. valita sen suuntautumiskohdetta.) Vai onko tämä varmaa?
Vähintään: seksuaalinen energia on mahdollista "purkaa" ei-seksuaaliseen toimintaan vain jos ko. energia odottaa jonkin aikaa ennen kuin tuottaa jonkin toiminnon - mahdollisesti yksilön valitseman sellaisen. (Sublimationistien ajatus on kaiketi se, että jos yksilö ei valitse mitään toimintaa eikä halun tukahduttamista, hän päätyy seksuaaliseen toimintaan.)
Onko energian odottaminen uskottavaa? Jos jokin tilanne (aivoissa) tekee tietyn jatkotilanteen (loogisesti****) välttämättömäksi, eikö se uskottavimmin tee sitä heti?
Miksi niin moni sitten on uskonut seksuaalisen energian uudelleensuuntaamisen mahdollisuuteen? Ehkä siksi, että seksihalu tuntuu energialta - voimakkaalta tapahtumiselta ja siltä, että yksilö on päätymäisillään seksuaaliseen toimintaan.
En tiedä, onko seksihalu sammutettavissa (sen jo synnyttyä*****) muulla toiminnalla (olen tosin kuullut sen suuntaamisesta matkustamiseen), mutta jos on, asian voi ehkä selittää muutenkin kuin energiateorialla.
-Sitäkin voi kysyä, onko uskottavaa, että jokin tilanne voi aiheuttaa (tehdä loogisesti välttämättömäksi?) yhtä hyvin toiminnon A kuin toiminnon B. Toisaalta: eikö kvanttifysiikan mukaan juuri näin tapahdu?Eikö sille, mihin kohtaan varjostinta tietty siihen ammuttu hiukkanen (Youngin kaksoisrakokokeessa) päätyy, ole vain tilastollinen todennäköisyys?
* Energialla voidaan tarkoittaa myös sitä, että yksilö jaksaa toimia (ilman kärsimystä) - hänen on helppo toimia. Kukaan ei kuitenkaan puhune energian "purkautumisesta" tässä yhteydessä (yksilön toiminta on siinä täysin vapaaehtoista - toiminto tapahtuu vain yksilön päättäessä toimia), joten sivuutan sen tässä.
** Tai, täsmällisemmin: energialla tarkoitetaan sitä, että on jotakin, mikä aiheuttaa jonkin toiminnon.
*** Inhimillisellä "energialla" voidaan toki tarkoittaa sitäkin, että joku jaksaa tehdä asioita - mutta pelkästä jaksamisestahan ei seuraa, että "energian" on pakko purkautua johonkin.
**** Katso tekstejäni syystä ja seurauksesta.
***** Itselläni on kokemusta vain (1) sen ennalta ehkäisemisestä siten, että vältän katseeni viipymistä elollisessa ja elottomassa ympäristössäni - ks. Fyysisen kivun henkisiä hallintakeinoja, 15.7.09 (2) jo-syntyneen halun yhteydessä siitä, että uskottelen itselleni olevani juuri saamaisillani seksiä - tämä johtaa lyhyeen nukahtamiseen, jonka aikana halu laukeaa (mikä estää halua kääntymästä ahdistuskohtaukseksi niin kuin silloin, kun vain tahdonvoimalla estän itseäni seksuaalisesta toiminnasta). Unta ei voine sanoa korvaavaksi toiminnaksi, joskin ehkä toiminnoksi (joka loogisesti voisi olla energian viiveellä uudelleen suuntautumisen aiheuttamaa? Mutta ei ehkä ole).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti